Voyničiaus manuskriptas

     Šis "neperskaitomas rankraštis" jaudina mokslininkus ir smalsuolius jau nuo XX a. pradžios. Mano nuomonė apie jį bus truputį subjektyvi, nes neatsispyriau norui iškelti nuosavą šio rankraščio kilmės hipotezę. O tų hipotezių šimtai, jei ne tūkstančiai... Rankraštis saugomas Jeilio universitete, JAV. Skaitmeninę kopiją galite pamatyti internete adresu https://www.jasondavies.com/voynich/ . Galite pavartyti, pasididinti atskiras vietas, išsisaugoti. Tačiau faktas lieka faktu - nepaisant pastangų dar niekas rankraščio neperskaitė, o hipotezės ir bandymai paaiškinti VMS (taip trumpinamas rankraščio pavadinimas) kilmę panašūs į turgų, kur kiekvienas giria savo prekę. VMS nėra vienintelis toks - Vengrijoje rastas Rohonc'o kodeksas krikščionybės tematika (pagal iliustracijas) taip pat laukia savo Šampoljono (žmogaus, iššifravusio senovės Egipto hieroglifus). Tokie istoriniai artefaktai užkliudo šiuolaikinę populiarią fantastikos temą - kaip bendrautume su ateiviais iš kosmoso, kurių kalba ir raštas gali būti į mūsiškius nepanašūs visiškai ? Jei jau žmogaus kūrinio nepavyksta suprasti... Neperskatymo priežasčių gali būti įvairių, apie jas ir pasvarstysiu toliau. Tema labai plati, apsiribosiu bendromis pastabomis.

    Rankraštis parašytas nežinomais simboliais, iliustruotas augalų, fantastinių gyvūnų ir ... nuogų moterų piešiniais. Kai kurios iliustracijos primena biologines sistemas pjūviuose, vandens ir ugnies judėjimo kanalais vaizdus. Horoskopų diagramos...Labai panašu į universalų  viduramžių gydytojo žinyną. Bet augalai, nors ir panašūs į natūralius, turi stilizuotų fantastinių elementų. Dėl kelių gyvūnų piešinių išvis vyksta specialistų ginčai - kas tai ir iš kur ? Paraštėse kai kur parašyti vienas kitas žodis lotyniškai arba graikiškai, bet ir jie ne visi suprantami arba skirtingai interpretuojami. 

    Jei kam teko skaityti žymaus rašytojo - fantasto Stanislavo Lemo knygą "Soliaris", joje aprašoma "svetimo proto" ( knygoje tai protingas okeanas, užimantis visą planetą) pažinimo, tyrinėjimo, ir, žinoma, kontakto užmezgimo raida, Lemo apibūdinama kaip soliaristika. Tokio mokslo keliai ir klystkeliai būdingi ir VMS tyrinėjimui. Nuo 20 amžiaus pradžios moksliniai tyrinėjimai nesustoja, hipotezės gimsta viena po kitos, bet geitai užgožiamos kitų arba pamirštamos. Nėra visuotinės hipotezės, priimtinos visiems mokslo žmonėms. Tiesą pasakius, akademinis mokslas "atsišipino dantis" bebandydamas paaiškinti VMS kilmę. Yra grupės žmonių bandančios įrodyti "savo" hipotezes: šifras, nežinoma kalba, meninė-alegorinė interpretacija ir taip toliau. "Nesavos" hipotezės neigiamos ir žeminamos, dažnai  peržengiant mandagumo ribas - kategoriškas nesutikimas su alternatyva dažnai kiša koją bendriems tyrinėjimams. Nenuostabu kad atsirado ir klastotės hipotezė - atseit Voyničius pats sukurpė manuskriptą supirkęs seno pergamento ritinius... Arba kažkas kitas sukūrė knygą iš nieko nereiškiančių simbolių. Jei 20 a. pabaigoje dar buvo gyva demokratiška diskusija apie manskripto kilmę (archyvas yra interneto svetainėje voynich.net ), 21 a. tyrinėtojai užsidarė savo bokštuose :) Internete rasime šimtus blog'ų su perskaitymo ar paaiškinimo bandymais, bet manuskriptas taip ir neperskaitytas.

    Vargu ar pavyks VMS kam nors perskaityti. Šių eilučių autorius yra meninės - matematinės interpretacijos šalininkas. VMS tekstas mano nuomone yra generuotas, kaip matematikoje generuojami atsitiktiniai skaičiai. Vienintelė galimybė "perskaityti" rankraštį būtų atkurti generavimo mechanizmą matematiniu pagrindu - kaip sprendžiant diferencialinę lygtį gaunama sprendinio funkcija. Hipotezė ne mano, autorius yra Timm Torsten, mokslinis VMS tyrinėtojas. Bet generavimo algoritmas tebėra nerastas, o tai ir neleidžia hipotezės pilnai patvirtinti. Ji tėra viena iš galimų. 

    Baigiant VMS temą galima pasakyti, kad panašių rankraščių esama ir daugiau, ir net šiais laikais yra sukurta VMS analogų, kurių irgi niekas dar neperskaitė. Tiesiog VMS - populiariausias.


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Somertono žmogus

D'Agapeyeff'o šifras