Somertono žmogus


     Labai plačiai interneto platybėse išpopuliarinta paslaptinga 1949 m. Australijos paplūdimyje netoli Adelaidės miesto rasto neatpažinto žmogaus kūno istorija aistras kelia iki šių dienų... Nenorėdamas perpasakoti jau žinomos informacijos, priminsiu keletą svetainių, kur anglų kalba ( sic!) patekiama nemažai istorijos detalių ir hipotezių. Taigi - www.tomsbytwo.com , tamamshud.blogspot.com , ciphermysteries.com

     Ši istorija turi visus paslapties atributus: nepažįstamas lavonas, šifruotas raštelis prie jo, neaiškūs giminystės ryšiai... Kaip visada, spėliojimų istorijoje daugiau nei faktų, policijos tyrimas nutrauktas nepasiekus jokių rezultatų. Privačių tyrimų irgi daug, bet - visi bevaisiai, mirusio žmogaus tapatybė nenustatyta, raštelis, rastas prie kūno neiššifruotas. Šiemet Australijos vyriausybė oficialiai ekshumavo mirusiojo kūną DNR tyrimams. Rezultatų kol kas ;) nėra.

    Kodėl nėra rezultatų? Įdėmiai perskaičius informacinius straipsnius ir susipažinus su privačių tyrimų pasiekimais, peršasi neįdomi mintis - turime reikalų su psichologiniu eksperimentu ant mūsų, skaitytojų, kailio :)  Pradžioje ši istorija galėjo būti spektaklis dėmesiui atkreipti. Spektaklio režisieriumi tikriausiai buvo slaptosios tarnybos, o pats įvykis galėjo būti žvalgybų žaidimo dalis. Antrasis pasaulinis karas baigėsi, pasiruošimas naujam karui jau vykdomas. Netoli Adelaidės 1949 m. buvo ne vienas karinis objektas, dominęs Stalino valdomos SSSR žvalgybą, pagrinde - raketų nešėjų konstravimo biurai ir gamyklos. Ir dirbo šie žmonės Australijoje išsijuosę. Iš kitos pusės, Australijos kontržvalgyba buvo dar silpna, o ir jos gretose buvo ne vienas komunistų gerbėjas. Kadangi Australija yra Jos Didenybės Didžiosios Britanijos karalienės globoje, prieš Stalino NKVD (KGB ta organizacija dar nesivadino) vaikinus į kovą stojo Britanijos žvalgybos MI-5 vyrukai, atvykę organizuoti rimto kontržvalybinio darbo. Somertono žmogaus istorija greičiausiai yra tos kovos palikimas.

    Kadangi slaptosios tarnybos savo veiksmų ir planų niekada neatskleidžia, ši istorija tikriausiai taip ir liks paslaptimi. Ilgai vykęs policijos tyrimas, pasibaigęs be rezultatų, daugelio privačių tyrėjų nuomone buvo "siūtas baltais siūlais", kai kurie tyrėjų veiksmai nepaaiškinami ir ne visada atitinka standartines procedūras, nustatytas tokiems atvejams. Adelaidės geležinkelio stotyje buvo rastas lagaminas, neva priklausęs mirusiajam, tačiau kaip buvo nustatyta priklausomybė? Mirusiojo kelnės buvo susiūtos siūlu, kurio ritinėlis rastas lagamine. Ir kažkodėl to užteko savininkystės nustatymui... IR... lagamino niekas nedaktiloskopavo, tai yra pirštų antspaudų ant jo ir jame netyrė. Įdomu :)

    Mirusiojo kelnių užpakalnėje kišenėje rasta išplėšta lapo skiautė iš knygos su žodžiais "Tamam Shud", ką iš persų kalbos išvertus reiškia "baigta". Vėlgi - policijos konsteblis, kūno radimo vietoje atlikęs apžiūrą, raštelio nerado. Rado jį medicinos ekspertas tyręs lavoną praėjus porai savačių po kūno radimo. Toliau - dar įdomiau. Lapo skiautė buvo išplėšta iš gana žymaus senovės persų poeto Omaro Chajamo eilėraščių rinkinio "Rubajatai". Po keleto dienų tyrimui vadovaujančiam policijos pareigūnui įslaptintas radėjas atnešė tą pačią knygą, kurią nežinia kas paliko jo automobilyje. Kaip tyčia, ant knygos buvo užrašyti du telefonų numeriai, kurių vienas priklausė moteriai, vardu Džesika Thompson. Policija ją apklausė, nuvežė atpažinti mirusiojo, bet ji pareiškė šio nepažįstanti. Grandinėlė atradimų baigėsi, bet jau apie 1990 metus moters dukra interviu pasakė, kad mama jai sakė kad "pažinojo mirusįjį, o lygyje, aukštesniame nei policija, jį irgi pažinojo". Kas tas aukštesnis lygis liko nepaaiškinta, betgi mes suprantame :) 

    Somertono žmogus buvo palaidotas vietinėse kapinėse, prieš tai padaryta pomirtinė kaukė. Yra ladotuvių nuotrauka, bet kūno karste jau nematyti. 2021 m. kūnas buvo ekshumuotas, vėlgi - yra tik naujo karsto, į kurį (tikriausiai) sudėjo palaikus, nuotrauka. Mano kuklia nuomone, kapas galėjo būti tuščias (kenotafas). "O kur kūnas?" - paklausite. Atsakymo, deja, nėra. Jei karste buvo tik suvyniotas kilimas vietoje kūno (situacija iš Deksterio Kvino romano serijoje "Inspektorius Morsas"), to jau nebesužinosime. DNR analizė? Rezultatai nepatikimi :)) Čia sarkazmas, jei skaitytojas nesuprato. Mat ir kūno nuotraukos, darytos policijos, autentiškumu galima suabejoti - su pomirtine kauke mažai kas bendro (IMHO). Kas per...?

    Stop. Užteks spėlionių. Jei ši istorija yra žvalgybos analitikų kūrinys, mes daugiau nieko nesužinosime. Dėmesio nukreipimo operacijos atveju ši istorija atliko savo darbą 1949 m. ir raustis joje neturint patikimų duomenų beviltiška. Kodėl ir nuo ko buvo nukreipiamas dėmesys - niekas nepasakys. Yra hipotezė, kad Somertono žmogus buvo iš nacistinės Vokietijos atgabentas raketų kūrimo specialistas, vienas iš daugelio. Tik pastaraisiais metais šie žmonės, kurių kai kurie buvo ir karo nusikaltėliai, užkietėję naciai, buvo išslaptinti. Nuo 1949 m. daug laiko praėjo. Amžini valstybių interesai... O gal Somertono žmogus tikrai buvo nacių nusikaltėlis, kurį "sumedžiojo" Izraelio žvalgyba MOSSAD? Pietų Amerikoje A. Eichmaną juk pagrobė ir pristatė į Izraelį. Jozefas Mengelė, gydytojas-budelis, irgi keistomis aplinkybėmis nuskendo. Gal padėjo kažkas :( Sąmokslo teorijų galime kurti be galo.

    Bet į sceną, tiesa, šiek tiek vėliau, 1959 m. išeina kita istorija, jau SSSR teritorijoje - Urale. Diatlovo grupė (kurios, kaip aiškėja, gal ir nebuvo :) .

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Voyničiaus manuskriptas

D'Agapeyeff'o šifras