I. Diatlovo grupė

     Dar vienas "priedangos operacijos" variantas vyko SSSR teritorijoje, Rusijos Federacijos Sverdlovsko srityje (šios srities centrui dabar grąžintas senasis Jekaterinburgo pavadinimas). Šiaurinio Uralo kalnuose žuvo (?) devynių slidininkų grupė. Kas nežino šios istorijos - gali paskaityti svetainėje www.taina.li . Informacija rusų kalba. Tačiau šioje istorijoje daug dezinformacijos, painiavos ir falsifikacijų. Todėl reikėtų įvertinti kai kuriuos aspektus, kurie retai kada paliečiami viešumoje.

    SSSR laikais ši istorija buvo įslaptinta. Paslaptį saugojo TSKP ir jos ginklanešys KGB :) Įslaptinimo priežastis lengvai numanoma - žuvusieji dirbo atominėje pramonėje arba mokėsi Uralo Politechnikos Institute, atomo pramonės kadrų kalvėje. Daugiau informacijos pasirodė 1990 m. ir vėliau, laikraščiai publikavo keletą interviu su žūties bylos tyrėjais, žuvusių artimaisiais ir draugais, keletas žurnalistų išleido nedideles knygas apie grupės žūties aplinkybes. Galiausiai buvo išslaptinta tyrimo byla, ir lyg viskas turėjo nurimti - istorija išaiškėjo. Bet žūties priežastis byloje suformuluota taip, kad ją galima interpretuoti įvairiai. Turistų mirties priežastis byloje nurodyta kaip "stichinė jėga, kuriai žmonės negalėjo pasipriešinti". Skamba kažkaip "nejuridiškai". Byla yra oficialus dokumentas, kalba joje turėtų būti griežtai teisinė, bet bylos tyrėjas nukrypo nuo juridinės faktų kalbos. Neįprasta...

    I.Diatlovo grupės žūties vietoje įrengta memorialinė lenta, grupės garbei ta vieta pavadinta Diatlovo perėja, žuvę turistai palaidoti dabartiniame Jekaterinburge, kapinėse yra paminklas ir antkapiai ant atskirų kapų. Tačiau keletas žuvusių turistų oficialiai ilsisi kitose kapinėse - atseit tėvų pageidavimu.

    Kodėl ši įstorija man atrodo priedangos operacija, kaip ir Somertono žmogaus atveju ? Keletas pastebėjimų:

1. Turistų žūtys nebuvo retas įvykis SSSR mąsteliu. Tačiau I.Diatlovo grupės atveju jų paieškai buvo pasitelkta armija ir karo aviacija, paieškos operacija buvo didelio mąstelio - šimtai civilių, dešimtys sraigtasparnių ir lėktuvų dalyvavo ieškant grupės. Kitų turistų grupių žūtys tokių paieškų nematė - dingo, žuvo - paieškas vykdydavo turistų klubai pagal galimybes. O čia didelis triukšmas, paieškos rezultatas - žuvusių turistų kūnai, bet byla nutraukiama - stichija kalta. Ir viskas įslaptinama, byla nugulė slaptame archyve iki 1998 m. Keistas triukšmo ir slaptumo santykis.

2.  Grupę sudarė studentai ir atominių įmonių dirbantieji inžinieriai, buvę studentai. Kai kurie tyrinėtojai, žinantys SSSR laikų tvarką, stebisi kaip grupė gavo leidimą žygiui - atomo pramonės įmonių dirbantiesiems buvo KGB nustatyti ribojimai veikloje, tad grupei KGB neturėjo teikti leidimo išeiti į žygį (joje per daug slaptų įmonių darbuotojų). Neturėjo... bet kažkaip išleido. Iš čia ir įtarimai kad grupė vykdė kažkokią slaptą užduotį.

3. Prokuratūros išslaptinta turistų grupės žūties byla, nepaisant joje esančių tikrų dokumentų, neturi daug svarbių juridinių dokumentų, pvz. kūnų atpažinimo protokolų. Turistų dienoraščiai rasti ne visi, rastieji kai kur koreguoti, trinti (rašyti pieštukais) ir prieštaringi. Turistų nuotraukos fotoaparatų juostelėse koreguotos, o pateiktos prie bylos beveik visos neturi nieko bendro su tikruoju žygiu - daugumose fotokorekcijų pėdsakai. Kas koregavo - nežinoma :)

4. Po 1990 m. buvo koreguota žuvusių turistų kapo vieta Jekaterinburgo kapinėse. Vėlgi kai kurie tyrinėtojai atkreipė dėmesį kad naujai sukurtame kapinių memoriale perstumta kapų ir paminklo vieta, t.y. dabar antkapiai neatitinka ankstesnių kapų vietų. Kyla įtarimas, kad kapas - kenotafas, t.y. palaidojimų realių kapinėse nėra, tik antkapiai. Beje turistų laidotuvių nuotraukos - atskira tema, jos visos koreguotos. Kodėl?

5. Paskutiniais duomenimis kai kurie turistai studentai Diatlovo grupėje jais jau nebebuvo - realybėje jie jau buvo tokie patys dirbantys specialistai kaip ir jų vyresnieji kolegos. Kam reikėjo juos palikti studento statuse ?

Ir taip, kokia hipotezę apie priedangos operaciją galime pasiūlyti ? Čia bus mano fantazijos vaisius: jokio turistinio žygio nebuvo. Kažkur Sverdlovsko srityje įvyko didelė technogeninė avarija su radiacinėmis pasėkmėmis (kažkas panašaus į Kyštymo atominių atliekų sprogimą objekte "Majak"). Panašu, kad avarijos vieta buvo netoli didelių gyvenviečių, gal net šalia srities centro - tai reikėjo žūtbūtinai nuslėpti. Avarijos metu žuvusiu kūnų tikriausiai neliko, bet kažkaip legalizuoti palaidojimą reikėjo - buvo atliktas turistų paieškų spektakliukas. Atkreipkite dėmesį į spektaklio vietą - tai šiauriausias Sverdlovsko srities rajonas. Gyventojų beveik nėra, sceną sukūrė pridangos specialistai ir suformavo niekada neegzistavusią I.Diatlovo grupę.  Kūnų galėjo parūpinti vietinis Gulago padalinys... Toliau viskas įslaptinama, fabrikuota tyrymo byla archyve. Kapinėse - memorialas.

Tai grubus eskizas to kas galėjo būti. Idėją pasiskolinau iš detektyvinio romano: Rusijos rašytoja Aleksandra Marinina yra išleidusi romaną "Pomirtinis portretas", kuriame žudikas bando formuoti nužudytos aukos gyvenimo paveikslą taip, kad ant jo nekristų įtarimas. Bet nepavyksta, bent jau romane. O štai praėjus metams po turistų grupės žūties SSSR KGB vadovybėje įvyko "galvų kapojimas", buvo atleisti keli KGB pirmininko pavaduotojai. Tarp jų - priedangos operacijų vadas. Sutapimas ? Nemanau :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Voyničiaus manuskriptas

Somertono žmogus

D'Agapeyeff'o šifras